Monty’s D-Day plan op één A4 houdt het simpel – en AI ook

by

Hans de Wit

Journal.com


Monty’s A4-tje van D-Day eindigt met zijn dubbel onderstreepte en in blokletters geschreven principe: ‘The keynote of everything to be SIMPLICITY’.

De eenvoud zorgde ervoor dat het plan duidelijk was. Dat iedereen het plan kon begrijpen en uitvoeren: van generaals tot soldaten op het strand.

Het plan van D-Day is meer dan het begin van de bevrijding. De principes zijn ook een inspiratiebron voor management en marketing.

Het idee van een plan op één A4 ontstond bijvoorbeeld ook in Japan in de jaren ‘50, in de vorm van OGSM – Objective, Goals, Strategy, Measures. Later, in de jaren ‘80 werd OGSM geadopteerd door Procter & Gamble. Veel bedrijven volgden. Tegenwoordig is OGSM bij ons beter bekend als een template voor een businessplan op 1 A4.

Als Montgomery’s A4 van D-Day in het format van OGSM zou worden gezet, dan zou dat er zo uit kunnen zien:

Objective: Voet aan land krijgen in Normandië, door de Duitse verdediging te doorbreken.

Goals: Succesvolle landing, bruggenhoofd vestigen, snelle opmars.

Strategy: Misleiding via Operation Bodyguard, bombardementen vooraf, luchtlandingen achter de vijandelijke linies, snelle troepenopbouw.

Measures: Aantal soldaten veilig aan land, veroverde gebieden, snelheid (uren) van opmars.

Het principe van simplicity zagen (en zien) we bijvoorbeeld bij Apple’s marketingstrategie. Toen Steve Jobs – de grootmeester van simplicity – eind jaren ‘90 terugkeerde bij Apple, maakte hij schoon schip, herstelde de waarden in ere en focuste op het doorbreken van het grootste obstakel: de complexiteit van technologie.

Computers waren groot, lelijk, vooral gebruiksonvriendelijk en nog duur ook. Jobs wilde Apple waardevoller maken: computers democratiseren en voor iedereen toegankelijk.

Jobs’ missie was ‘Humanizing Technology’ – technologie menselijk maken – door het gebruik van complexe technologie te vereenvoudigen. De drie kernpunten van de gerevitaliseerde merkpositionering werden simplicity, humanity en creativity. De doorvertalingen waren de iconische Think Different-merkcampagne (1997) en de iMac (1998). Daarna volgden iBook, iPod, Macbook, iPhone en iPad.

Het zal niet zo zijn geweest dat D-Day zijn inspiratiebron was, maar focus en eenvoud zijn wel gemeenschappelijke kenmerken die ons kunnen inspireren. Zijn meesterplan was duidelijk en zou – daarom – ook zo op 1 A4, of in een OGSM, hebben gepast.

In de zero’s gebruikte tech-marketing consultant Geoffrey Moore het concept van D-Day voor zijn marketingstrategie voor nieuwe producten. De aanleiding voor zijn adoptie van D-Day was dat het veel nieuwe technologische producten uit Silicon Valley maar niet lukte om door te breken in de massamarkt.

Na een voortvarend begin bleef de groei van veel producten steken bij wat Moore, in zijn gelijknamige bestseller, ‘de kloof’ noemde – tussen de early adopters en early majority in de te veroveren markt. Moore’s marketingversie van D-Day was ook gefocust op een bruggenhoofd: eerst een niche, dan inzetten op bredere marktpenetratie, vooral door dingen makkelijker te maken.

Hoewel een goede strategie, net als een OGSM-template, er simpel uitziet, is het nog niet zo eenvoudig om er een te maken. Maar als je al een goede strategie hebt bedacht, zoals Montgomery voor D-Day had gedaan, dan is een template, zoals OGSM, wel makkelijk ingevuld.

De OGSM van D-Day in het voorbeeld is een beetje van AI en een beetje van mezelf; AI heeft de geschiedenis – casus – paraat, we kennen beiden het OGSM-format en samen sparren we erover.

We zullen nooit weten of Montgomery zijn plannen op één A4 vandaag de dag ook in een OGSM zou hebben gezet. Of Steve Jobs.

Eén ding lijkt wél zeker: ‘Monty’ zou zijn plan waarschijnlijk SIMPEL houden.

Voor alle duidelijkheid.



Bron

Related Post

Plaats een reactie