In Nederland worden burgemeesters en commissarissen der Koning nog altijd benoemd door de Kroon, per Koninklijk Besluit. Deze ondemocratische gang van zaken levert Nederland elk jaar weer een tik op de vingers op van de internationale waakhond voor de democratie. Al heel lang wordt gepleit voor een einde aan deze schimmige praktijk van niet-gekozen bestuurders.

 

Het is duidelijk dat dit benoemingssysteem lange tijd een groot voordeel opleverde voor de gevestigde, grote partijen. Zij verdelen onderling de aantrekkelijke banen in gemeenten en provincies. En ondanks dat  de gemeenteraden de laatste tien jaar een grotere invloed hebben gekregen op de keuze en er daarmee een lichte rem kwam op de vriendjespolitiek, hadden in 2014 nog steeds 336 van de 400 gemeenten een burgemeester van CDA, PvdA of VVD. En slechts twee die geen lid zijn van een landelijke partij.

 

‌Wij willen dat een ieder – lid of geen lid van een politieke partij – zich moet kunnen kandideren.

 

Nederland is het laatste land in Europa waar het zo gaat.  Elders in Europa zijn burgemeesters gekozen. Vertel de politici dat wij in Nederland ook een gekozen burgemeester willen en teken de petitie: http://www.meerdemocratie.nl/burgemeester

 

Maar er is hoop op verandering!

 

Er is een grondwetswijziging ingediend die de weg vrijmaakt voor de gekozen burgemeester en commissaris der Koning. En deze maakt een goede kans. In de Tweede Kamer hebben alle grotere partijen voorgestemd.

 

Maar de komende tijd moet de grondwetswijziging voor de tweede keer (de “tweede lezing”) worden goedgekeurd, dit keer met een twee-derde meerderheid. En hier schuilt een adder onder het gras. Want bij de eerste lezing in de Eerste Kamer stemde de gehele CDA-fractie plus een zestal PvdA’ers tegen! Als dit nu weer gebeurt wordt het nog spannend of de benodigde meerderheid er komt. Eén of enkele stemmen kunnen het verschil maken.

 

De gekozen burgemeester en CdK sneuvelden al eerder in de Eerste Kamer, in de “nacht van Van Thijn” in 2005. Dat mag niet opnieuw gebeuren. We moeten met elkaar de druk op politici opvoeren. Vertel de politici luid en duidelijk dat wij, de kiezers, een gekozen burgemeester willen en teken de petitie: http://www.meerdemocratie.nl/burgemeester